Όσο εύκολο ή απλό και αν ακούγεται το «τρώγε λιγότερο, ασκήσου περισσότερο», τόσο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί στο πλαίσιο μιας απαιτητικής ζωής, όπως αυτή που ζούμε σήμερα. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το κλειδί της επιτυχίας κρύβεται πίσω από το τρίπτυχο: μέτρο, ισορροπία, ποικιλία. Εμείς, σας παρουσιάζουμε τα 10 καλύτερα tips που υπόσχονται να σας βοηθήσουν να το πετύχετε, χωρίς να στερηθείτε την απόλαυση του φαγητού!
1. Κατανάλωση ποικιλίας από όλες τις ομάδες τροφίμων
Δεν υπάρχει μία και μόνο τροφή που να μας παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Συνεπώς, φροντίζουμε να καταναλώνουμε ποικιλία τροφίμων για την επαρκή κάλυψη των αναγκών μας.
2. Συστηματική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και τροφίμων ολικής αλέσεως
Εντάσσετε καθημερινά στο διαιτολόγιό σας τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών. Μαζί με τους υδατάνθρακες, αποτελούν τη βάση της διατροφής μας και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
3. Διατήρηση ενός υγιούς βάρους
Το ιδανικό βάρος για τον καθένα μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το φύλο, το ύψος, την ηλικία και τα γονίδια. Εάν το βάρος σας αυξομειώνεται συνεχώς, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού διατροφολόγου.
4. Μέγεθος μερίδας
Η κατανάλωση λογικών ποσοτήτων φαγητού από γεύμα σε γεύμα, μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε όλα αυτά που μας αρέσουν χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας με περιττές θερμίδες.
5. Μικρά-συχνά γεύματα
Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να μας οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη πείνα και να προκαλέσει φαινόμενα υπερφαγίας. Όταν πεινάμε, γινόμαστε πιο ευάλωτοι στους πειρασμούς. Για το λόγο αυτό φροντίζουμε να «σπάμε» την ενέργεια που χρειαζόμαστε κάθε μέρα σε 5 γεύματα.
6. Μείωση κατανάλωσης πυκνών θερμιδικά τροφών
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώμε μόνο γιατί ο οργανισμός μας το χρειάζεται, τρώμε και για ευχαρίστηση. Εάν τα αγαπημένα σας τρόφιμα είναι πλούσια σε λίπος, ζάχαρη ή/ και αλάτι, τότε φροντίστε να ρυθμίσετε πόσο συχνά και σε τι ποσότητα τα καταναλώνετε.
7. Ισορροπία
Δεν χρειάζεται να είναι όλα τα γεύματά σας «τέλεια». Εάν το παρακάνετε με το λίπος, τη ζάχαρη ή το αλάτι σε κάποιο γεύμα, φροντίστε το επόμενο γεύμα σας να είναι πιο ελαφρύ με αντίστοιχα λιγότερο λίπος/ ζάχαρη/ αλάτι, ισορροπώντας έτσι τη συνολική ημερήσια πρόσληψη.
8. Αυτοπαρατήρηση
Για να καταφέρετε να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε τι δεν κάνετε καλά. Προς αυτή την κατεύθυνση, η αυτοπαρακολούθηση, μέσω της καταγραφής των γευμάτων σας, είναι πολύ χρήσιμη.
9. Σταδιακές αλλαγές
Δεν υπάρχουν «σούπερ τροφές» ή εύκολες λύσεις για μια υγιεινή διατροφή. Μην περιμένετε να αλλάξετε τρόπο διατροφής σε μια νύχτα. Οι απότομες αλλαγές μπορούν να σας φέρουν γρήγορα στην επίτευξη του στόχου σας, αλλά μόνο η σταδιακή τροποποίηση των διατροφικών σας συνηθειών θα σας εξασφαλίσει τη διατήρησή του.
10. Καλές και κακές τροφές
Δεν υπάρχουν καλές ή κακές τροφές. Ασχοληθείτε με τη βελτίωση του τρόπου διατροφής σας συνολικά και μη χάνετε χρόνο με πειραματισμούς που δεν σας οδηγούν πουθενά. Όλες οι τροφές επιτρέπονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, αρκεί να τις καταναλώνουμε με μέτρο.