Προκομένες

Η παράδοση συναντά την δημιουργική μαγειρική.

 Περπατώντας στο κέντρο της Γλυφάδας, μην διστάσετε ν΄ αφήσετε το άρωμα του μαγειρεμένου καρυκεύματος να σας οδηγήσει στις ΠΡΟΚΟΜΕΝΕΣ.

 Ένας χώρος απλός, καθαρός που ο chef Θάνος Βλαχόπουλος, δημιούργησε, με πολύ αγάπη και σεβασμό στην παράδοση και στο μεγάλο του πάθος, την μαγειρική!

 Παστίτσιο, μοσχαράκι κοκκινιστό (και λεμονάτο), αρνάκι φρικασέ, λαχανοντολμάδες, κόκορας κοκκινιστός, κεφτέδες με ρύζι, γίγαντες, φάβα, ρεβίθια με σπανάκι, πίτες με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, φακές, μπακαλιάρος, σαλάτες, γεμιστά προτείνονται καθημερινά μέσα από την «λαχταριστή» βιτρίνα του εστιατορίου.

 Κάθε μπουκιά και μία ανάμνηση. Κάθε άρωμα και μία στιγμή από την παιδική μας ηλικία. Τότε που η αθωότητα  συνοδευόταν από τις αξέχαστες συνταγές της μαμάς μας.

 Δεδομένης της, έως σήμερα, πορείας σας, πως αποφασίσατε να δημιουργήσετε ένα εστιατόριο με παραδοσιακές ελληνικές συνταγές; 

 Στην έως τώρα πορεία μου, είχα την τύχη να μαθητεύσω δίπλα σε σπουδαίους «μάγειρες» καθώς και ν’ αναλάβω, αργότερα,  κουζίνες στις οποίες η gourmet δημιουργία έπαιρνε την πραγματική της διάσταση.

 Παρόλα αυτά όμως, μετά από κάποια χρόνια, διαπίστωσα,  ότι η εσωτερική μου ανάγκη να εξελίξω τις παραδοσιακές συνταγές, αφήνοντας (μ΄ έναν μαγικό τρόπο) την αίσθηση του «αναλλοίωτου», βρισκόταν σε πλήρη ταύτιση με  εκείνη του υπόλοιπου κόσμου!!

 Η ελληνική κουζίνα, αποτελούσε ανέκαθεν το πάθος σας, ή έπρεπε να περάσετε μέσα από άλλες για να καταλήξετε σ’ αυτή;

 Ξέρετε, η γεύση πολλές φορές μπορεί να συνδέεται με μία ισχυρή ανάμνηση.

 Μεγάλωσα σε μία παραδοσιακή, ελληνική οικογένεια, στην οποία το μαγείρεμα ήταν μία ιεροτελεστία. Όλες οι εικόνες που έχω από την παιδική και μεγαλύτερη ηλικία είναι συνδυασμένες και μ΄ ένα φαγητό. Οπότε όπως καταλαβαίνετε, οι ελληνικές γεύσεις δεν θα μπορούσαν να μην είναι κομμάτι της ύπαρξης μου.

 –Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ελληνικών συνταγών που τις κάνουν ιδιαίτερες κι αγαπητές σε όλο τον κόσμο;

 Η μεσογειακή διατροφή είναι η σπουδαιότερη σ’ όλο τον πλανήτη. Υλικά όπως το παρθένο ελαιόλαδο, η ρίγανη, το θυμάρι, το φασκόμηλο, ο βασιλικός και πολλά ακόμα, εκτός από την ανυπέρβλητη θρεπτική τους αξία, είναι ικανά να βοηθήσουν στην δημιουργία συγκλονιστικών πιάτων.

  Μην θεωρείτε καθόλου τυχαία την παρουσία της Χωριάτικης Σαλάτας, σχεδόν, σε όλα τα menu ανά τον κόσμο.

 Πόσο δημιουργικός μπορεί να είναι ένας chef, όταν οι προτάσεις του στηρίζονται στην παράδοση;

 Παράδοση δεν σημαίνει κατ’  ανάγκη περιορισμός. Ένας chef μπορεί να γίνει δημιουργικός  εάν χρησιμοποιήσει την φαντασία και την γνώση του, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης παρά σ’  εκείνη της αντικατάστασης!

 Να σας πω μόνο, ότι οι παλιοί, στα τελευταία λεπτά, δυνάμωναν την φωτιά προσθέτοντας ελαιόλαδο, διότι πίστευαν πως έτσι ενίσχυαν τις ευεργετικές του ιδιότητες, ενώ στην πραγματικότητα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.

 Άλλωστε το σημαντικό στην δημιουργία δεν απαραίτητα η καινοτομία!

 Ποια είναι η συνταγή, που σας δυσκολεύει περισσότερο;

Στην μαγειρική, δεν υπάρχουν εύκολες ή δύσκολες συνταγές. Κάθε πιάτο απαιτεί σεβασμό, διότι το φαγητό, έχει την μοναδική ικανότητα να ενώνει τους ανθρώπους. Μπορώ να σας περιγράψω δεκάδες “εύκολες”, κατά τα φαινόμενα, συνταγές, όπως για παράδειγμα το τηγανιτό αυγό & οι τηγανιτές πατάτες, που όμως πίσω τους κρύβουν απίστευτη μαεστρία και τεχνική.                                                                                                                                           (Θάνος Βλαχόπουλος- Executive Chef)

Επικοινωνήστε μαζί μας :

Διεύθυνση: Άλσους 7 – Γλυφάδα

Τηλέφωνο: 210-89.85.996

Web site:  http://www.prokomenes.gr/

Leave a Reply