Όπως είναι ευρέως γνωστό η ψυχογενής ανορεξία συγκαταλέγεται στις διατροφικές διαταραχές και έχει να κάνει με την επιθυμία του ατόμου να μειώνει διαρκώς την πρόσληψη της τροφής και το σωματικό του βάρος.
Πώς θα αναγνωρίσετε ότι κάποιος πάσχει από ψυχογενή ανορεξία;
- Το άτομο εμφανίζει συνεχή άρνηση να διατηρήσει το φυσιολογικό βάρος σώματος για την ηλικία του και το ύψος του.
- Παρουσιάζει έντονο φόβο διατήρησης του σωματικού βάρους ακόμα και αν αυτό είναι κάτω του φυσιολογικού.
- Διαταραχή του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται το βάρος ή το σχήμα του σώματος, αδικαιολόγητη επίδραση του βάρους ή του σχήματος του σώματος στην αυτο-αξιολόγηση ή άρνηση να αποδεχτεί την σοβαρότητα του χαμηλού σωματικού του βάρους.
- Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται διακοπή της έμμηνου ρήσεως στις γυναίκες.
- Το άτομο περιορίζει την ποσότητα της τροφής και την ποικιλία. Συνηθίζει να επιλέγει τροφές με χαμηλά λιπαρά (light) με γνώμονα πάντα την χαμηλή θερμιδική αξία. Έτσι αποφεύγονται τροφές που εμπεριέχουν πολλά λιπαρά και υδατάνθρακες.
- Επιδιώκει να προετοιμάζει και να μαγειρεύει το φαγητό μόνο του έτσι ώστε να κατέχει τον πλήρη έλεγχο των συστατικών που εμπεριέχουν τα φαγητά.
- Παρουσιάζει έντονη ενασχόληση με την μαγειρική και τις περισσότερες φορές δεν δοκιμάζει καν αυτά που έχει μαγειρέψει.
- Αισθάνεται δυσφορία με το σχήμα και το βάρος του σώματος ακόμα και αν αυτό είναι χαμηλότερο από τα φυσιολογικά όρια.
- Υποβάλλεται σε καθημερινή σωματική άσκηση πολλές φορές σε υπερβολικό βαθμό. Με αυτό τον τρόπο καθησυχάζει τον εαυτό του από τις ενοχές που αισθάνεται έπειτα από ένα γεύμα είτε ανακουφίζεται από την καύση θερμίδων που επιφέρει η άσκηση.
- Εμφανίζει υπερφαγικά επεισόδια τα οποία ακολουθούνται από καθαρκτικές συμπεριφορές με συχνότερη την πρόκληση εμέτου.
- Διαρκής έλεγχος του βάρους ή των αναλογιών του σώματος. Έχοντας τον φόβο μην αυξηθεί το σωματικό του βάρος υποβάλλεται σε συνεχή έλεγχο μέσω διάφορων τρόπων όπως το ζύγισμα, η χρήση της μεζούρας κλπ.
- Ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική σε αυτών των πληθυσμό είναι η χρήση καθαρτικών και διουρητικών με απώτερο σκοπό την αποφυγή αύξησης του σωματικού βάρους. Συνήθως η λήψη καθαρτικών γίνεται έπειτα από ένα υπερφαγικό επεισόδιο.
Πουλίδη Παυλίνα,
MSc in Health Psychology
Ψυχολόγος υγείας,
Γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεύτρια
Τηλ: 6946575959
email: [email protected]