Πράγα

Η Πράγα που αποκαλείται επίσης ως «η χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων» είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τσεχίας. Χτισμένη στον ποταμό Μολδάβα (Vltava), στην κεντρική Βοημία, έχει 1,2 εκατομμύριο κατοίκους. Σύμφωνα με το θρύλο, η Πράγα ιδρύθηκε από την Πριγκίπισσα Λιμπούσε και το σύζυγό της, Πρέμυσλ, ιδρυτή της ομώνυμης δυναστείας. Τον αρχικό πυρήνα της πόλης αποτελούσε ένα κάστρο σε ένα λόφο στη δεξιά όχθη του Μολδάβα, γνωστό ως Βίσεχραντ, που σημαίνει «υψηλό, ανώτερο κάστρο». Σύντομα, η πόλη έγινε η έδρα των Βασιλέων της Βοημίας, κάποιοι εκ των οποίων κυβέρνησαν αργότερα ως αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθώς και σημαντικότατο εμπορικό κέντρο, το οποίο προσέλκυε εμπόρους από όλη την Ευρώπη.

Η πόλη άνθισε το 14ο αιώνα, κατά τη βασιλεία του Καρόλου του 4ου, ο οποίος διέταξε την κατασκευή του Νόβε Μιέστο, της Νέας Πόλης, δίπλα στην Παλαιά. Επίσης ανεγέρθηκε η Γέφυρα του Καρόλου, η οποία και συνέδεε τη νέα περιοχή με τη Μάλα Στράνα. Μνημεία της εποχής αυτής είναι και ο Καθεδρικός του Αγίου Βίτου μέσα στο κάστρο Χράντσανι, ο παλαιότερος γοτθικός καθεδρικός ναός στην κεντρική Ευρώπη, καθώς και το Πανεπιστήμιο Καρόλου, το παλαιότερο πανεπιστήμιο στην κεντρική Ευρώπη. Μάλιστα, από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας ανήκει στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η Πράγα λοιπόν αποτελεί μία από τις πιο ατμοσφαιρικές ευρωπαϊκές πόλεις, εκπλήσσοντας ευχάριστα τους επισκέπτες – τουρίστες με την καλοδιατηρημένη Παλιά Πόλη στις όχθες του Μολδάβα, τη σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, τα jazz clubs, το μαύρο θέατρο και τα μέγαρα μουσικής. Ποια αξιοθέατα δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δείτε ταξιδεύοντας στην Πράγα;
 
Καθεδρικός Ναός Αγίου Βίτου
Ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Βίτου αποτελεί το σημαντικότερο εθνικό μνημείο της Τσεχίας. Πρόκειται για καθεδρικό ναό γοτθικής αρχιτεκτονικής, κτισμένο μέσα στο κάστρο σε δεσπόζουσα θέση. Ο μεγαλοπρεπής και επιβλητικός ναός έχει μήκος 124μ, πλάτος 60μ., ενώ το κωδωνοστάσιο φτάνει τα 99.5μ. Ο εν λόγω ναός εντυπωσιάζει τον επισκέπτη σε κάθε βήμα του με τα υπέροχα βιτρό, τις αγιογραφίες, τα μικρά ξύλινα γλυπτά και τα εντυπωσιακά αγάλματα.

Γέφυρα Καρόλου
Μία από τις πιο γνωστές και ιστορικές γέφυρες της Ευρώπης. Το μήκος της γέφυρας είναι 516μ., στηρίζεται σε 16 πυλώνες και διακοσμείται με 30 κυρίως μπαρόκ αγάλματα και γλυπτά, τα οποία χρονολογούνται από το 1700. Τα αυθεντικά αγάλματα έχουν αντικατασταθεί με αντίγραφα, τα οποία είναι εξίσου επιβλητικά. Τα πρωτότυπα αγάλματα φυλάσσονται στο Λαπιντάριουμ του Εθνικού Μουσείου. Ανάμεσα στα αγάλματα ξεχωρίζει το μπρούτζινο άγαλμα του Αγίου Ιωάννη, του πιο αγαπητού Αγίου στη Βοημία, ο οποίος πνίγηκε στον ποταμό Μόλδαβα. Η κατασκευή της γέφυρας τελείωσε το 1402 και παρόλο που από τότε έχει υποστεί αρκετές πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές, συνεχίζει να αποτελεί σύμβολο της Πράγας. Διασχίζοντας την γέφυρα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε ένα ρομαντικό και ξεχωριστό περίπατο.

Καθεδρικός Ναός Αγίου Νικολάου
Πρόκειται για μία μεγαλοπρεπή εκκλησία, που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες, πατέρα και γιο Dienzenhofer. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1703 και ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου 60 χρόνια, το 1761. Η εκκλησία στο εσωτερικό της είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες και αγάλματα, που φιλοτεχνήθηκαν από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες της εποχής.

Αστρονομικό Ρολόι
Το αστρονομικό ρολόι της Πράγας είναι ένα μεσαιωνικό ρολόι, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Πράγας. Αποτελεί ιστορικό και τεχνολογικό μνημείο, που κανένας επισκέπτης της Πράγας δεν θα πρέπει να παραλείψει να δει. Σχεδιάστηκε από τον ωρολογοποιό Mikulas του Κάνταν, τον 15ο αιώνα και σύμφωνα με το θρύλο, ήταν τέτοιο το επίτευγμά του, που οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πράγας αποφάσισαν να τον τυφλώσουν, έτσι ώστε να μην μπορέσει να επαναλάβει το αριστούργημα του σε κάποια άλλη πόλη.

Ο μηχανισμός του Αστρονομικού Ρολογιού της Πράγας αποτελείται ως προς τη βασική του δομή από τρεις ομοαξονικούς οδοντωτούς τροχούς ίσης διαμέτρου, οι οποίοι κινούν αντίστοιχα ισάριθμους περιστρεφόμενους δείκτες. Με τη σειρά, ο πρώτος δείχνει την κίνηση του Ηλίου, ο δεύτερος την κίνηση της Σελήνης, και ο τρίτος τη σχετική θέση του ζωδιακού κύκλου ως προς τον Ήλιο.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ρολογιού αποτελεί η παρέλαση των δώδεκα Αποστόλων – Μαθητών του Χριστού. Από τις 9 το πρωί μέχρι της 9 το βράδυ κάθε ώρα ακριβώς, οι δώδεκα Απόστολοι εμφανίζονται στα παράθυρα του ρολογιού και καθένας από αυτούς κρατά ένα χαρακτηριστικό αντικείμενο στο χέρι του.

Στο πάνω μέρος του ρολογιού υπάρχει ένας πετεινός, ο οποίος συμβολίζει τη ζωή. Ο ήχος του συνδέεται με την έναρξη της παρέλασης των Αποστόλων. Κάτω από τον κόκορα υπάρχει ένας πέτρινος άγγελος. Το πρωτότυπο καταστράφηκε το Μάιο του 1945 και έχει αντικατασταθεί με ένα αντίγραφο. Αριστερά και δεξιά του ρολογιού παρουσιάζονται τέσσερις φιγούρες, η ματαιοδοξία, ο φιλάργυρος, ο σκελετός, που συμβολίζει το θάνατο και ο Τούρκος με το λάουτο, που συμβολίζει την ασωτία και τη λαγνεία.

Τέλος, ένας φιλόσοφος, ο αρχάγγελος Μιχαήλ, ένας αστρονόμος και ένας χρονικογράφος παρουσιάζονται σε ξύλινες φιγούρες στο ρολόι.

Leave a Reply